GRØNT PÅ GRILLEN

Om sommeren kan vi glede oss over frukt og grønnsaker i sesong, som er kortreiste og smaker nydelig. Ferskvaresjef Ragni på MENY Røa har tipset oss om grønne herligheter som vi kan legge på grillen i sommer.

Har du noen alternativer til lørdagspizzaen i sommer?

– Pizza kan man faktisk grille, og hva med å lage en skikkelig god dessertpizza med friske sommersmaker av fiken og nektarin?, sier Ragni.

 

Dessertpizza med fiken og blåmuggost

 

15 g fersk gjær
1.5 dl vann
1 ts honning
250 g hvetemel
2 ss olje

100 g kremost naturell
2 stk. frisk fiken
2 stk. nektarin
50 g blåmuggost
1 ss honning
2 stilker bladpersille

 

Bland ut gjær i lunkent vann. Rør inn honning. Ha i hvetemel og elt deigen sammen. Deigen skal være litt løs. Ha over olje og la deigen heve til dobbel størrelse, 30-45 min.

Klapp pizzadeig til ønsket størrelse. Legg deigen på grillristen og la den grille i 3-4 minutter på hver side, til den er nesten gjennomstekt.

Smør kremost på grillet pizzabunn. Legg på fiken og nektarin, smuldre blåmuggost over. La dessertpizzaen grille på indirekte varme til blåmuggosten har smeltet, ca. 5 minutter.
Dryss honning og grovhakket bladpersille over rett før servering.

 

 

Burger er en klassiker på grillen. Hva med å lage en grønn variant?
– Prøv en smaksrik vegetarburger med kikerter og champignon, med hjemmelagde pitabrød, grillet ratatouille, fennikelsalat og yoghurtdressing.

 

Smaksrik vegetarburger

 

Pitabrød
3 dl vann
½ dl god olivenolje
0.3 pk tørrgjær
½ ss sukker
500 g tipo 00 pizzamel
½ ss salt

Vegetarburger
600 g kikerter
1 stk. chili
2 stk. hvitløksfedd
8 stk. champignon
1 stk. sjalottløk
1 ss frisk oregano
2 ss olivenolje
Salt
Pepper

Grillet ratatouille
2 stk. løk
2 stk. hvitløksfedd
1 stk. aubergine
1 stk. grønn squash
2 stk. grønne paprika
1 boks gode cherrytomater
2 kvister frisk rosmarin
2 kvister frisk timian
Olivenolje
Salt
Pepper
100 g Gruyere

Fenikkelsalat
1 stk. fenikkel
1 stk. sjalottløk
1 ss frisk gressløk
2 ss olivenolje
Sitronsaft

Yoghurt
4 ss gresk yoghurt naturell
1 ss frisk basilikum
Salt
Pepper

 

Pitabrød:
Bland vann, olje, gjær og sukker sammen i en kjøkkenmaskin, eller rør for hånd i ca. 3 minutter til det er godt blandet.
Tilsett mel og salt og elt sammen på lav hastighet i ca. 15 min. Deigen skal være glatt og smidig.
Ha deigen over på et godt melet bord og la den hvile i 20 min. Del deigen i 8, da blir det passende størrelse til pitabrød.
Elt deigen mellom hendene, lag fine små boller og legg dem på et oljet bakebrett med god avstand mellom hver. La deigballene stå på brettet og etterheve noe. Dryss på litt mel og press brødene ut til flate og fine pitabrød.
Stekes på forvarmet pizzastein i en god og varm grill. Et par minutter på hver side, til de har fått farge og blåser seg opp. Kan evt. stekes i stekeovn.

Burgere:
Finhakk chili, løken og soppen. Stek i en stekepanne på grillen med litt olje. Tilsett oregano og finhakket hvitløk og la det hele frese i pannen i 3 minutter.
Ha dette i en hurtighakke og tilsett øvrige ingredienser. Grovhakk til en seig burgermasse og form dette til burgere.
Pensle med litt olje, og grill på en stekeplate på grillen til de er gyldne på begge sider og gjennomvarme.

Ratatouille:
Del squash og aubergine i skiver og salt dem med grovsalt i 10 minutter. Da trekker væsken ut og de blir grillet og ikke kokt i egen væske. Skyll raskt i vann og tørk av. Grill og pensle litt med grilloljen til de er gyldne og møre. Krydre med salt og pepper.
Skrell løken og del den i ”båter”. Grilles møre på grillen. Pensle underveis med grillolje.
Pensle paprikaen med litt matolje, grilles hardt til skallet er sort. Legg i en plastpose og la den avkjøle i 10 minutter. Nå kan du lett trekke av kjøttet og fjerne frøene. Del i ønskede biter.
Finhakk hvitløken og fres den lett i en kjele, tilsett tomatboksen, pisk inn olivenolje og urter med en stavmikser, smak til med salt og pepper.
Anrettes lagvis på tallerkenen og toppes med tomatsausen, eller du kan vende alt sammen og servere ved siden av.
Ratatouillen kan gratineres med f.eks litt gruyere om du ønsker.

Fenikkelsalat:
Vask fenikkelen, høvle den i tynne skiver med en aspargesskreller eller på mandolin. Vend sammen med finhakket sjalottløk, gressløk og olivenolje, smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Yoghurtdressing
Vend yoghurt og finsnittet basilikum sammen. Smak til med salt og pepper.

Servér gjerne med søtpotetfries eller bakte poteter.

 

 

 

Hva med det grønne tilbehøret?
– Grillet aubergine med tomatsalat er en deilig rett på egenhånd, eller man kan bruke den som tilbehør.

 

Grillet aubergine med tomatsalat

 

2 stk. aubergine
200 g modne tomater
2 ss persille, finhakket
3 ss olivenolje
1.5 ts sherryeddik
1 stk. hvitløksfedd
Salt
Kvernet pepper
1 ss olje, til pensling

 

Del auberginene i to på langs. Lag dype snitt ned i kjøttet uten å skjære igjennom skinnet.
Pensle snittflaten med olje og legg de halve auberginene på varm grill (eller bruk en grillpanne) med snittflaten ned på grillristen.
Grill auberginen til den er helt mør, det tar ca. 20 minutter, snu dem når det nærmer seg slutten.

Del tomatene i små biter. Bland tomatene sammen med olivenolje, eddik, hvitløk og persille. Krydre lett med en klype salt og litt kvernet pepper.

Server de grillede auberginene med tomatsalat og litt ekstra salt og pepper.

 

Noe spennende man kan legge på grillen til dessert?
– Panna Cotta med grillet ananas er en herlig sommerdessert med tropisk smak.

 

Panna Cotta med grillet ananas

 

Panna Cotta
4 dl fløte
1 dl melk
90 g sukker
2 gelatinplater
1 vaniljestang
1 lime, kan sløyfes

Grillet ananas
1 ananas
1 dl lysebrunt sukker
2 ts malt kanel
½ ts malt nellik
1 ts vaniljesukker
1 ts kardemomme
1 klype chiliflak

 

Del vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha vaniljestengene og frøene i en kasserolle sammen med sukker, melk og 3 dl fløte. Kok opp, trekk kasserollen til side og la fløten få stå en timinutters tid for å trekke smak. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann.

Gi fløteblandingen et nytt oppkok, klem vannet godt ut av gelatinplatene og løs dem opp i den varme væsken. Rør inn resten av fløten, sil og avkjøl blandingen til romtemperatur. Tilsett limesaft (hvis ønskelig) og fyll panna cottaen over i fire passende glass. La panna cottaen stå i kjøleskapet til den har stivnet, ca. 4–6 timer.

Bland sammen sukker og krydderet til ananasen.

Skjær vekk skall og bunn på ananasen, men behold toppen. Vend ananasen i kryddersukkeret.

Grill ananasen over middels høy varme i ca. 45–60 minutter, eller til du kjenner at ananasen har blitt myk ved å trykke lett på den. Snu ofte for jevn grilling og for å unngå at ananasen blir brent.

Skjær ananasen i små biter og topp panna cottaen rett før servering.

 

Oppskrifter og bilder: MENY