Matglede / MENY / Siste nytt

Tid for tradisjonsmat

Med høsten kommer de gode, kortreiste og lokale råvarene, og en rekke matdager hvor vi kan feire disse nydelige råvarene. Perfekt til de norske tradisjonelle rettene. Potetdagen feires hvert år onsdag i uke 40. Poteten kommer i mange varianter – store, små, melne, kokefaste, lyst eller mørkt skall – og passer til så mye! De kan tilberedes på mange spennende måter; tradisjonelle kokte poteter eller saltkokte poteter, potetmos, ovnsstekte potetbåter, hasselbackpoteter med urter, fløtegratinerte poteter, bakt potet med deilig fyll – eller lag en egen rett som potetsalat eller kremet potetsuppe.

Verdens beste lapskaus

Hjemmelaget lapskaus er tradisjonell høstmat og veldig godt. Det er også en rett du gjerne kan lage til mange. Denne oppskriften er på brun lapskaus med storfekjøtt og høstens beste rotgrønnsaker. Potet hører med!

https://meny.no/oppskrifter/gryte/Verdens-beste-lapskaus/

Lammegryte med rotgrønnsaker

Oppskrift på lammegryte med høstens rotgrønnsaker, friske urter og fransk sennep. Bruk gjerne lammelår eller lammebog, alternativt sauekjøtt. Potetpurè, eller potetmos, er godt tilbehør til lammegryte.

https://meny.no/oppskrifter/gryte/Lammegryte-med-rotgronnsaker/

Inviterer venner og familie til fårikållag eller til en god gryterett. Enkelt, hyggelig og sosialt! Til dessert velger vi oss tilslørte bondepiker eller en deilig, lun eplekake med herlig karamellsaus.

Tradisjonell fårikål

Klassisk og god oppskrift på fårikål. Retten er enkel å lage, men kjøttet skal trekke i ca. 2,5 time. Fårikål regnes av mange som Norges nasjonalrett og et av høstens gastronomiske høydepunkter. Dessuten smaker den aller best neste dag, så lag en stor gryte!

https://meny.no/oppskrifter/Lam/Farikal/

Eplekake med vaniljekrem

Klassisk eplekake

Oppskrift på saftig eplekake i rund form med ekte vanilje. Brunt sukker gir kaken en litt karamellaktig smak. Topp kaken med eplebåter, mandelflak, perlesukker og kanel. Server med karamellsaus og krem eller vaniljeis.

https://meny.no/oppskrifter/kaker/Frukt–og-barkaker/Eplekake/


Tilslørte bondepiker

Oppskrift på tilslørte bondepiker, høstklassiker hvor eplesyltetøy, krem og sprøtt griljermel legges lagvis og serveres som dessert. Her bruker vi også valnøtter. Smaker best når den er anrettet rett før servering.

https://meny.no/oppskrifter/Dessert/Frukt-og-bar/Tilslorte-bondepiker/


Foto og kilde: meny.no