fbpx
 

Høsten på glass

Kortreiste råvarer i sesong smaker mest, og nå bugner det av norske grønnsaker og deilig frukt i butikken. En fin måte å bevare smaken av sensommer på, er å sylte grønnsaker. De fleste av oss er nok mest vant til å sylte bær, men syltede grønnsaker smaker også kjempegodt. Har man de på fine glass, og kanskje en hyggelig hjemmelaget etikett, er det supre gaver å gi bort.

Basisoppskrift på syltelake
1 del 7 % edikk
2 deler sukker
3 deler vann

Mengden avhenger av hvor mye du skal sylte, og laken kan justeres og krydres etter eget ønske. Kok opp eddik, sukker og vann, tilsett evt. annet krydder, og la det småkoke til sukkeret er oppløst.

For hurtigsylting kan du skjære grønnsakene i små biter, legg de i rene glass og hell over kokende lake.

Større biter kan kokes i godt saltet vann, til de blir lett møre. Avkjøl grønnsakene i iskaldt vann, før du legger de på rene glass og heller over avkjølt lake.

Sett på tette lokk og oppbevares kjølig.

SyltederodbeterMP54806

Hva med å lage hjemmelagde syltede rødbeter? Her er det brukt 6.5 dl 7 % eddik, 5 dl vann, 3 dl sukker og 2 ts karve. Kok 1 kg rødbeter med skall til de er møre, ca. 1 time. Avkjøl litt, og klem dem ut av skallet (bruk gummihansker). Kok opp ingredienser til laken og avkjøl. Skjær rødbeter i biter, skiver eller strimler og legg dem på rene, tørre glass. Tilsett krydder.
Hell over laken og sett på lokk. La stå og trekke smak i ca. 2 uker.

Nostalgiske sylteglass fra Nille er fine å bruke. Perfekt som vertinnegave!

 

Bilder er lånt fra www.matprat.no og Nille, innhold fra www.meny.no og www.matprat.no