fbpx
 

Nydelige hjemmebakte brød

Ferskt, hjemmebakt brød smaker knallgodt! Et lettvint grovbrød med kli og kjerner  – som nesten lager seg selv –  er eltefritt brød. Du må kun sette av tid dagen før til å sette deigen! Eller du kan prøve MENY sin oppskrift på grovt brød med nøtter – perfekt om du skal invitere til ostekveld!

Grovt brød med nøtter – perfekt til ostefatet!

300 g hvetemel
300 g rugmel fint
150 g rugmel grovt
100 g valnøtter
100 g mandler
100 g hasselnøtter
1 pk tørrgjær
2 ts salt
1 dl olivenolje
2 ss honning
7 dl lunkent vann
4 ss gresskarkjerner

Hakk valnøtter, hasselnøtter og mandler i ulike størrelser. Noen biter kan godt være mindre enn andre, og det er også godt med litt større biter å tygge på innimellom.
Bland mel, hakkede nøtter, tørrgjær og salt i en bolle tilhørende kjøkkenmaskin.
Tilsett vann, honning og olivenolje mens maskinen går med eltekrok. Det skal bli en klissete deig. La deigen kjøre 5-10 minutter på middels hastighet.
Dekk bollen med plast, og sett deigen til heving på et lunt sted i 45 minutter.
Hell den ferdighevede deigen direkte fra bollen og over i to smurte brødformer. Pensle med litt vann og dryss på gresskarkjerner. Sett til etterheving ca. 30 minutter.
Stek brødene midt i ovnen på 200 grader i 45 minutter. Velt de ferdigstekte brødene ut på rist og la dem avkjøle noe før du skjærer i dem.
https://meny.no/oppskrifter/Bakst/Brod/Grovt-brod-med-notter/

Eltefritt grovbrød med kli og kjerner

300 g siktet hvetemel
100 g sammalt rug
100 g kruskakli eller havrekli
50 g havregryn
50 g solsikkekjerner
50 g linfrø
½ ts tørrgjær
6 dl lunkent vann
1 ts salt

Begynn med å sette deigen dagen før du skal steke brødet. Bland alle ingredienser lett sammen i en stor bolle. Deigen blir mer klissete enn du kanskje er vant til når du baker brød, men den skal ikke være flytende! Dekk bollen med plastikk og la den stå et lunt sted i minumum 12 timer. Du kan gjerne la den stå noen timer lenger også.
Ha godt med hvetemel på et bord og velt den ferdighevede deigen ut på melet. Brett deigen sammen fra alle kanter noen ganger med hånden. Hvis den er veldig klissete kan du hjelpe til med en stekespade eller slikkepott. Legg deigen med brettekantene ned mot bordflaten, legg bakebollen over deigen og la den så etterheve minimum 30 minutter.
Plassér en jerngryte med lokk som tåler høy varme, på en rist i ovnen. Sett ovnen på 250 grader. Når ovnen er ferdig oppvarmet tar du ut gryten, velter deigen oppi gryten, setter på lokket og baker brødet med lokk på 250 grader, i 30 minutter. Etter de 30 minuttene tar du av lokket og lar brødet steke 15 minutter til uten lokk.
Velt det ferdigstekte brødet over på en rist og la det avkjøle litt før servering. Nå har du bakt verdens beste hjemmebakte brød!