fbpx
 

Sommer, feriemat og grilltid

Det er tid for grillmat og vi har tatt turen innom MENY for å få noen gode tips av kjøpmann og butikksjef Tom Engvik. Vi finner han som vanlig ute i butikken, i hyggelig prat med en kunde.

Du snakker mye med kundene dine, Tom?
– Ja, det er viktig det, og det er også det som gjør jobben min så morsom. Vi som jobber her er genuint opptatt av mat, og vi vil gjerne dele av kunnskapen vår. Vi er utrolig stolte av fisk- og ferskvareavdelingene våre, og gir gjerne tips og råd til våre kunder om hvordan de kan tilberede råvarene på best mulig måte. Det er bare å spørre! Vi er en matglad gjeng med stort fokus på gode råvarer.

Det nærmer seg sommerferie, har du noen gode tips til sommermat til oss?
Nå har MENY gjort det enkelt om man trenger litt ny inspirasjon til hva man skal lage. På meny.no finner man en restaurantmeny hvor man kan velge og vrake i fristende retter, forskjellen er at man lager maten selv. På Meny.no eller MinMENY-appen, finner man oppskriften og varene kan du legge rett i handlelisten din. Her er det forretter, forskjellig grillmat, sjømat, pizza, desserter og drikker. Jeg blir iallfall veldig sulten når jeg leser i den!

Hva liker du å lage i sommerferien?
– For meg er matopplevelsene en stor del av ferien, og det er ofte været som er bestemmende for hva jeg velger. Grillmat er en klar favoritt, og med gode råvarer blir det meste godt, men akkurat nå er den gjerne litt amerikansk BBQ-inspirert.

Hva er egentlig forskjellen på grilling og barbeque?
Barbeque handler mer om indirekte langtidsgrilling, hvor kjøttet ikke ligger rett på varmen og kjøttet får smak av røyken. Når man griller blir kjøttet stekt raskt på høy varme, enten på kull eller gassgrill.

Glaserte spareribs med BBQ-saus er en klassiker, og en rett man kan grille hvor som helst, da man skal spise med hendene! Culotte er en annen favoritt, den ligger over mørbraden, og har et fettlokk som gir nydelig smak. Jeg liker å bruke mest mulig kortreiste råvarer, og Prima Jæren har fantastisk kjøtt. Kjempegodt med tilbehør som langtidsbakte tomater, løkolje med pistasjenøtter og gnocci med spinat.

Jeg synes det meste er godt på grillen og ikke minst grønnsaker. Jeg kan grille hele måltidet ute; grillet entrecote, grillet fisk, grillede blåskjell, grønnsaker og grillede frukter.

Lagre

Kortreiste råvarer er blitt populært?
Vi har blant annet rundt 2000 produkter fra 450 lokale småskala-produsenter, og dette er noe vi og kundene våre blir mer og mer opptatt av. Vi har også fokus på råvarer som er i sesong, da smaker maten aller best.

Hva om man bare vil ha med seg noe enkelt til parken?
Pølser med høyt kjøttinnhold, har masse god smak! Enklere blir det ikke. Prøv å grille forskjellige pølsetyper; ostepølse, bratwurst, nøkkelpølse, italiensk salsiccia, lammepølse – kanskje finner du en ny favoritt? Burgere er også godt og enkelt, og her kan man kan variere litt med tilbehøret; forskjellige oster, bacon, løkringer, coleslaw og MENY sine egne dressinger.

En salat er også godt i sommervarmen. De norske jordbærene er kjempegode i salaten, med melon, forskjellige salattyper, krutonger, mango, parmesanost – sammen men en god vinaigrette og spekeskinke. Her kan man bare bruke det man liker aller best!

I ferskvaren har vi også butikklagde salater; pasta, nudler, grønnsak- og gresk salat. I fiskeavdelingen har vi hjemmelagde fiskekaker, som også er nydelig å grille og som er kjempepopulære. Det er super mat å ta med seg på tur.

Hva er viktigst å huske på om sommeren?
Spis nok is! Vi har flere spennende merker fra lokale produsenter, så det er bare å smaksprøve seg frem. Økologisk is fra Reins Kloster, laget på naturlige og lokale råvarer, er en perfekt avslutning på måltidet. Jordbærsmak er min favoritt om sommeren, men den finnes også i spennende smaker som  safran med pinjekjerner og konjakk med svisker.
Og så må vi jo spise de norske jordbærene, det er den ultimate sommerdesserten!

Det viktigste er å kose seg om sommeren, og det gjør man når maten er god! GOD FERIE!

Foto: Håvard Storvestre, MENY, Reins Kloster

Meny_Roa_Burger_web
Meny_Roa_RK_web