fbpx
 

Herlige utemåltider

Sommeren er utetid, og maten smaker også ekstra godt ute nå. Og den skal gjerne være lettvint, med sesongens råvarer. Vi har fått ferskvaresjef Ragni på MENY til å gi oss noen tips om smakfulle sommerretter.

Sommerkoteletter er finne på grillen hos mange nå i sommer. Ragni tipser om å grille hjertesalat som tilbehør, i en salat med roquefort, reddiker, eple, gressløk og valnøtter.

 

Sommerkoteletter med grillet hjertesalat og roquefortdressing

 

4 stk. sommerkoteletter
4 stk. hjertesalat
4 stk. reddik
2 ss eple
75 g roquefort
1.5 dl lettrømme
3 ss tyrkisk yoghurt
1 ss eplecidereddik
6 ss valnøtter
1 potte gressløk
Salt
Pepper

 

Bland rømme, yoghurt, roquefort, eplecidereddik, gressløk og epleterninger i en skål. Smak til med salt og pepper.

Del hjertesalaten i to på langs, og gni snittflaten med olje, salt og pepper. Legg salaten med snittsiden ned på grillen, og grill i 2 minutter. Den trenger ikke grilles på begge sider.

Pensle kotelettene med olje og grill dem 4-5 minutter på hver side. Salte og pepre forsiktig, og la dem hvile et par minutter før servering.

Anrett kotelettene sammen med den grillede hjertesalaten og roquefortdressingen. Pynt med hakkede valnøtter og tynne skiver av reddik.

 

 

En hjemmelaget potetsalat er godt tilbehør, som passer til både kjøtt og fisk. Server den lun med babyspinat, rødløk og urter.

 

Lun potetsalat med babyspinat, rødløk og urter

 

800 g kokefaste poteter
65 g babyspinat
2 dl hakkede urter f. eks. gressløk, persille, kjørvel, basilikum og dill

Dressing
½ stk. rødløk
1 stk. hvitløksfedd
½ stk. sitron, saften
½ dl olivenolje
Salt
Pepper

 

Vask og kok potetene møre i godt saltet vann. Hell av kokevannet og damp potetene tørre.

Visp sammen olivenolje, sitronsaft, finhakket rødløk og finhakket hvitløk. Smak dressingen til med salt og pepper.

Del potetene i to eller fire og bland dem sammen med spinat, dressing og hakkede urter. Salaten er aller best når den serveres lun.

 

 

Har du prøvd hvit asparges? Den har en noe rikere og søtere smak enn den grønne. Prøv den smørkokt med spekeskinke og urter. Perfekt sommermat!

 

Smørkokte asparges med urter og spekeskinke

 

1 bunt hvit asparges
3 dl vann
50 gr meierismør
2 ts sukker
1 ts salt
1 ss sitronsaft
100 gr spekeskinke i tynne skiver
Kjørvel
Persille

 

Skrell aspargesen fra der «blomsten» slutter og ned. La aspargesen ligge på fjøla mens du skreller for å unngå at den knekker. Skjær vekk de nederste 2–3 cm. Bruk en romslig kasserolle eller panne og kok opp vann, smør, sukker, salt og sitronsaft. Legg i aspargesen.

La det koke uten lokk til det meste av væsken har fordampet og aspargesen er ferdig kokt. Rist litt på kasserollen underveis slik at aspargesen ikke fester seg i bunnen. Spesielt mot slutten er det viktig å være påpasselig slik at aspargesen blir jevnt kokt og nærmest glasert i det innkokte smørvannet.

La gjerne det som er igjen av kokekraften få være med ved servering, her er det nemlig masse smak. Krydre lett med litt kvernet pepper og tilsett litt hakkede urter. Serveres med god spekeskinke i tynne skiver.

 

Skal du ha mange gjester, er en pavlova perfekt. Den kan lages i langpanne, marengsbunnen kan forberedes dagen i forveien, og toppes rett før servering med vaniljekrem og sesongens norske bær.

 

Pavlova i langpanne med vaniljekrem og bær

 

6 stk. eggehviter
¼ ts salt
4 dl sukker
2 ts hvitvinseddik
1 ts maizena

Vaniljekrem
3 dl kremfløte
1 stk. vaniljestang, frøene
2 dl vaniljekrem

Topping
4 dl friske bær
Sitronverbena eller mynte

 

Når du skal lage bunnen til pavlova, starter du med å vispe eggehvitene sammen med saltet i en kjøkkenmaskin til de begynner å bli hvite og luftige. Ha i litt av sukkeret og pisk i 1 minutt før du har i litt sukker til. Fortsett til du har tilsatt alt sukkeret. Vend inn hvitvinseddik og maizena.

Når massen er blank, smidig og fast har du den på bakepapiret og fordeler den forsiktig utover i langpannen.

Stek i ovnen på 125 grader i 1,5 time. Marengsen er nå sprø på yttersiden og myk inni. La den avkjøles på en rist, eller skru av ovnen og la pavlovaen stå i til den er helt kald, gjerne natten over.

Pisk fløten til krem sammen med frøene fra vaniljestangen. Bland kremen med vaniljekremen.

Fordel vaniljekremen utover marengsbunnen. Ha på friske bær. Du kan også bruke frosne bær, men server da kaken før bærene tiner. Pavlovaen må pyntes rett før servering, eller så vil marengsen bli myk.

 

Oppskrifter og bilder: MENY