Eplehøst

Siste tirsdagen i september feirer vi Epledagen. De norske eplene er søte og delvis syrlige, med sprø konsistens og tynt skall, på grunn av at de modnes langsomt med våre lyse sommerdager og kjølige netter. Ta turen innom nyoppussede MENY Røa sin frukt og grøntavdeling og se vårt flotte utvalg. Epler er perfekte som mellommåltider – sunne og rike på fiber, langsomme karbohydrater og viktige næringsstoffer. Epler passer også i matlaging, og nå om høsten er det kjempegodt å lage eplekake eller tilslørte bondepiker med eplemost.

 

TILSLØRTE BONDEPIKER

3 dl griljermel
1 dl valnøtter
2 ss brunt sukker
2 ts kanel
2 ss smør usaltet
3 dl eplesyltetøy
3 dl krem

 

SLIK GJØR DU

Smelt smøret i en stekepanne, ha i griljermel, hakkede nøtter, kanel og brunt sukker.
Brun på middels varme. Vend på brødet hele tiden til det får en lys karamellfarge.
Hell blandingen over på et flatt fat og avkjøl.
Pisk kremfløte til luftig og myk krem.
Legg alt lagvis i dessertskål eller bolle, og server.
 

 

 

HJEMMELAGET EPLEMOS

10 stk epler
1 dl sukker
1 dl vann
1 stk vaniljestang

Rens og skjær eplene i grove biter. Epler med tykt skall bør skrelles, men er epleskallet veldig rødt kan du likevel la litt av skallet være igjen slik at eplemosen får en delikat rosafarge.
Skrap ut frøene fra vaniljestangen. Ha eplebitene, sukker, vann, vaniljestang og frø over i en kasserolle. Kok opp og la det småkoke til eplebitene er helt møre. Avkjøl.

https://meny.no/oppskrifter/Dessert/Frukt-og-bar/Tilslorte-bondepiker-og-eplemos/

 

 

 

EPLEKAKE MED VANILJEKREM

 

1 stk egg
1,5 dl sukker
50 g smeltet smør
1,5 dl melk
3 dl mel
2,5 ts bakepulver
3 stk store epler i båter
2,5 dl vaniljekrem
0,5 ss malt kanel
1 ss smør til springformen

 

SLIK GJØR DU

Sett ovnen på 200 grader og smør springformen med smør (24 cm i diameter).
Skrell og rens eplene. Skjær dem i tynne båter.
Pisk egg og sukker til eggedosis. Smelt smør og bland med melk. Rør inn melkeblandingen i eggedosisen. Vend deretter inn de tørre ingrediensene.
Hell røren over i den smurte formen. Lag små hull i deigen med en skje og fyll hver grop med ca 1 ss vaniljekrem. Fordel eplebåtene utover og trykk dem litt ned i deigen. Dryss over kanel til slutt.
Stek kaken ved 200 grader på nederste rille i ca. 30 minutter. Stikk en trepinne i midten av kaken, hvis det ikke fester seg noe til pinnen er den ferdig.
 
 
Foto og oppskrifter: meny.no
Kilde: frukt.no