SOMMER OG GRILL

Butikksjef og kjøpmann Jørgen hos MENY legger gjerne pølser eller en saftig burger på grillen i sommer. Pølseutvalget på MENY er stort, og her kan man boltre seg med ulike smaker – klassiske grillpølser, bratwurst, baconpølser, ostegrill, krydret chorizo eller salsiccia, eller lammepølser, for å nevne noen. Hjemmelagde brød er en sikker vinner, med en god saus eller dressing. Spør gjerne på MENY om gode tips.

 

 

Minipølsebrød

 

1 dl vann
1 dl melk
2 ts Akasiehonning
½ pk tørrgjær
2 ss olivenolje
280 g hvetemel
½ ts salt
1 stk. egg

Ha vann, melk, gjær, honning, salt og olivenolje i en rørebolle. Tilsett melet litt etter litt til du har en litt løs deig. Elt ca. 10 minutter på lav hastighet og la deigen deretter heve til ca. dobbel størrelse under et kjøkkenhåndkle.

Hell deigen ut på arbeidsbenken og elt den sammen med akkurat så mye mel at du kan jobbe med den uten at den klistrer seg til hendene. Del deigen opp i 8 – 10 små biter. Trill til avlange pølsebrød, ca. 8-10 cm lange så de passer til pølsene. Legg de på en bakeplate og la de etterheve noe.

Pensle med et sammenpisket egg. Stekes i stekeovn eller under lokk i grillen ved 220 grader i ca. 10 minutter.

 

 

 

Hjemmelaget burger med bacon, cheddarost og rødløk

 

4 saftige burgere

600 g kjøttdeig
4 skiver cheddar
4 skiver bacon
4 stk. briochebrød
Salt
Pepper
Jacobs Utvalgte chilimajones
Frisk, grønn salat
1 stk. tomat, i skiver

Løkmarmelade

1.5 stk. løk
2 ss olje
1.5 ss Akasiehonning
2 ss sherryeddik
Salt
Pepper

 

Lag løkmarmelade. Kutt løken i terninger eller skiver. Varm oljen i en kjele, tilsett løken og fres den blank og bløt. Tilsett øvrige ingredienser og la løken småkoke på middels varme i 15–20 minutter, eller til den har marmeladekonsistens. Smak til med salt og pepper.

Ha litt vann på en fjøl og form burgere. Når du lager burgere, er det viktig å ikke jobbe for mye med kjøttdeigen. Da bevares strukturen i kjøttet og den naturlige fordelingen av kjøtt, fett og luft, og du unngår kompakte burgere. Krydre burgerene på stekeflaten.
Stek eller grill burgerne ett til to minutter på hver side på høy varme. Etterstek på lav varme med lokk, så blir de ekstra saftige.

Server med briochebrød, grønn salat, tomatskiver, chilimajones, cheddarost, bacon og løkmarmelade. Topp gjerne det hele med sylteagurk og server ovnsstekte poteter til.

 

Og hva er den perfekte avslutningen på måltidet?
– Is! Jordbæris med mynte, lime og friske bær en kjempegod sommerdessert.

 

Jordbæris med mynte, lime og friske bær

 

1 boks Jacobs Utvalgte vaniljeis med jordbær
1 kurv jordbær
1 potte mynte
1 stk. lime, kun skallet
3 ss sukker

Ta isen ut fra fryseren en halvtime før servering.
Rens og skjær jordbærene i to.
Finhakk mynteblader og riv lime på et zestjern eller på de små hullene på et rivjern. Bland mynte, limeskall og sukker.
Ha delte jordbær og to kuler is i hver skål. Dryss over mynteblandingen

 

Foto og oppskrifter: meny.no