Hva serverer du til sommerfesten?

På Røa Senter er vi så heldige å ha en flott fiskedisk hos MENY. Bak disken står Joakim og hans gode medarbeidere, og her er det alltid gode tips og råd å få.
Vi har tatt en prat med Joakim om hans sommerfavoritter fra havet, og hva vi kan servere på sommerfesten.

Han tipser oss om en frisk hummersalat med mango og appelsin, og dampede blåskjell i en nydelig saus – med smak av lime, vårløk og koriander.

HUMMERSALAT MED MANGO OG APPELSIN

2 kokte hummer
1 stk. appelsin
1 stk. mango
1 stk. moden avokado
Blandet grønn salat
2 ss olivenolje
Salt
Pepper

Rens hummerne og kutt kjøttet fra halen og klørne i terninger.

Skrell appelsinen og mangoen. Kutt fruktkjøttet i terninger. Del avokadoen i to, fjern steinen og del avokadokjøttet i båter. Bland sammen hummerkjøtt, appelsin, mango, avokado, grønn salat og olivenolje. Smak til med salt og pepper.

https://meny.no/oppskrifter/Skalldyr/Hummer/hummersalat-med-mango-og-appelsin/

https://meny.no/oppskrifter/Skalldyr/Blaskjell/Dampede-blaskjell/

 

DAMPEDE BLÅSKJELL I EKSOTISK SAUS

1 stk. løk, finhakket
2 ss rapsolje
1 stk. hvitløksfedd
2 nett blåskjell
4 dl fløte
1 dl fiskekraft
1 dl hvitvin
1 stk. lime
½ ts frisk, revet koriander
2 stk. vårløk
Salt
Pepper

Fres løk og hvitløk i rapsolje i ca. 2-3 minutter i en kjele. Kast knuste blåskjell, og ha resten i kjelen. La dampe under lokk i ett minutt. Ha i fløte, fiskekraft og hvitvin og damp videre under lokk til skjellene åpner seg. Pass på å ikke dampe blåskjellene for lenge, da blir de “melete”.

Smak til med saften og skallet av limen, salt og pepper, revet vårløk og ha over vårløk og frisk koriander. Kast de blåskjellene som ikke har åpnet seg.

Server gjerne blåskjellene med godt brød.

 

– Og hva kan vi ha på grillen? Grillet makrell er perfekt sommermat, servert med en frisk salat med nypoteter, nepe, redikker, asparges, gulrøtter, hjertesalat, gressløk og tyrkisk yoghurt, sier Joakim.

GRILLET MAKRELL OG PRIMØRSALAT

4 stk. makrell
2 ss salt
2 ts tørket chiliflak
1 stk. sitron
2 dl olivenolje
Frisk dill

Primørsalat
1 bunt redikker
2 stk. neper
8 stk. små nypoteter
10 stk. asparges
4 stk. små gulrøtter
2 stk. hjertesalat
2.5 dl tyrkisk yoghurt, evt. gresk eller Nyr
½ ts sukker
Salt
Pepper
1 håndfull gressløk eller ramsløk

Få butikken til å rundrense makrellen. Vask og tørk fisken godt, skjær små snitt i skinnet.

Plukk de fine kvastene av dillen og grovhakk disse. Ta vare på stilkene. Skjær sitronen i båter. Bland maldonsalt og chiliflak. Putt en sitronbåt og dillkvister i buken på makrellen, gni saltblanding utenpå og inni snittene på makrellen.

Grill på direkte varme til skinnet får farge og så på indirekte varme under lokk i 10 min. til kjøttet løsner fra beina. Ta makrellen av grillen og umiddelbart press over sitron og sprinkle med olivenoljen.

Primørsalat:
Skrell asparges og gulrot. Kutt i avlange, fingertykke skiver på skrå. Forvell og avkjøl i isvann for at de skal holde seg sprø. Skrell nepene og kutt i tynne båter. Gjør det samme med reddikene. Kok potetene med skallet på, avkjøl og kutt i båter. Hjertesalaten deles i fire på langs. Kutt bort stilken og del de fire delene i to.

Finsnitt det øverste og fineste på ramsløken. Hvis ikke du får tak i ramsløk kan du bruke rikelig med gressløk. Bland tyrkisk yoghurt (eller Nyr ferskost) med sukker som runder av syren. Smak til med salt og pepper. Bland alle grønnsakene forsiktig med dressingen til en salat. Dette bør gjøres klart før fisken legges på grillen for her er det viktig at fisken ikke venter på salaten.

Server med olivenolje, sitron og focaccia, som har fått en runde på den varme grillen. Ha gjerne en av våre mange eplemoster eller limonader i glasset.

https://meny.no/oppskrifter/Fisk/Makrell/Grillet-makrell-med-primorsalat/

 

– Og til dessert? Norske jordbær i sesong! Lag en jordbærterte, med sprø bunn, vaniljekrem og jordbærgelé.

JORDBÆRTERTE MED SPRØ BUNN, FYLDIG VANILJEKREM OG JORDBÆR


Tertebunn

125 g smør
80 g melis
250 g hvetemel
1 stk. egg

Vaniljekrem
5 dl helmelk
75 g sukker
50 g maissenna
4 stk. eggeplommer
2 stk. vaniljestenger (frøene)

Jordbærfyll
3 stk. gelatinplater
2 dl vann
1 dl sukker
½ stk. sitron (saft og skall)
2 dl jordbær, til gele
1 kurv jordbær til topping

Bland melis, hvetemel og smør til en kornete masse. Ha i egget og kjør til deigen samler seg.

Pensle en terteform (ca. 30 cm i diameter) med smør og press deigen utover bunn og kanter. Prikk bunnen med en gaffel.

Stek tertebunnen midt i ovnen ved 225 grader i 15–20 minutter, til den er gyllen.

Kok opp 4 dl melk, sukker og frøene fra vaniljestengene. Resten av melken blandes med maisenna og eggeplommer. Bland den varme vaniljemelken i eggeblandingen. Ha blandingen tilbake i kjelen og kok opp igjen, under stadig omrøring, slik at kremen tykner. Ta kjelen av platen og avkjøl vaniljekremen til den er helt kald.

Fyll vaniljekremen i tertebunnen. Dekk med jordbær i skiver.

Legg gelatinplatene i kaldt vann. Kok opp vann, sukker og jordbær til sukkeret er løst opp. Sil blandingen. Press vannet ut av gelatinplatene og ha dem opp i jordbærlaken. Smak til med skall og saften av sitronen. Avkjøl på benken.

Pensle/ha jorbærgeléen over terten når jordbærgeleen begynner å tykne.

Sett kaken i kjøleskapet slik at geléen stivner.

https://meny.no/oppskrifter/Kaker/Frukt–og-barkaker/jordbarterte/